25 januari 2007
Column: Waarom wiskunde nutteloos is
reacties
67
views
2k

Voor een groot deel van de lezers van dit stukje komt het volgende probleem bekend voor. Wiskunde. Dat nare gedoe met cijfertjes en rare tekentjes.
 
Dames en heren, who the hell heeft wiskunde uitgevonden? Want als ik daar achter kom, dan ben ik in staat een tijdmachine te bouwen en die meneer Wiskunde eens flink er van langs te geven. Of op zijn minst vriendelijk verzoeken het nooit uit te vinden.
 
Leuk!
 
Waar het om gaat, is dat wiskunde ontzettend nutteloos is. Bij andere vakken kun je namelijk zo het doel achterhalen:

 • Frans, Duits en Engels: Omdat kunnen communiceren met je buren wel zo prettig is.
 • Nederlands: Omdat je dat de hele dag gebruikt.
 • Geschiedenis en aardrijkskunde: Omdat je wel wat moet afweten van ons koude kikkerlandje.
 • Techniek: Omdat je later toch zelfstandig een lampje moet kunnen vervangen.
 • Economie: Omdat je anders in de knel komt met je salaris, belastingen, uitkeringen en dat soort onzin.
 • Wiskunde: ??????
   

Tsja, wat zou het nut van wiskunde kunnen zijn? Dan kun je later de exponentiële groei van pinguïns uitrekenen? Of tegen je vriendin kunt opscheppen dat je een formule razendsnel kunt oplossen met de ABC-formule? Nou, volgens mij is dat compleet zinloos.
 
Wiskunde is eigenlijk een geheel nieuwe taal. Zonder werkwoorden, en je praat niet in woorden maar in cijfertjes. Maar daar kan je toch niets mee? Stel je voor dat je een leuke jongen/meisje ontmoet en je zegt tegen haar: ‘Ik 282 x 2983 met 1 = U2 in het kwadraat van 4’. 
 
Nou, ik wens je succes, maar ik denk niet dat er dan nog een etentje/bioscoopbezoek in zit. Dus waarom een nieuwe taal leren als je het toch niet gebruikt? Dat is hetzelfde als Chinees leren als je weet dat je nooit naar China zult gaan.
 
 Nuttig?
En het allerergste van dit alles, is dat wiskundigen dit allemaal hoofdschuddend zullen aanhoren. Want dit snappen ze niet! Ze snappen gewoonweg niet dat jij niet snapt wat zij wel snappen. (Snap je het nog?) Zij kunnen moeiteloos met de cijfers overweg en communiceren er met elkaar mee, maar uitleggen aan ons, ho maar. Op het moment dat een wiskundige begint te praten, luister ik al niet meer. Zij praten namelijk met een snelheid van een opholgeslagen antilope en verwachten dat je dat bijbeent.
Als je wiskunde namelijk niet snapt (zoals ik) beland je al snel in de vicieuze cirkel. Je snapt het niet, en daarom interesseert het je waarschijnlijk ook niet. Als iets je niet interesseert kun je je niet goed concentreren. Dan let je niet op in de les. Als je niet oplet, snap je het helemaal niet meer, en ben je weer bij het begin. Zo zak je steeds dieper in de cijferbrij, en stromen de onvoldoendes ondertussen binnen.
 
Ik stel voor dat wiskunde A) helemaal verdwijnt of B) op zijn minst uit het vaste vakkenpakket wordt geschrapt. Als je het nodig hebt (om later de exponentiele groei van pinguïns op Antarctica uit te rekenen) of het leuk vindt, (maar dan zou ik een psychiater zoeken) prima.
 
Maar val ons, de wiskundesukkels, er alsjeblieft niet mee lastig.
 
Slimmerik

klik hier om te reageren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • lotte:

  nah eem normaal doen
  dat valt ook wel weer mee

 • Een kouwlo jong dat Wiskut haat:

  Wiskut is gwn een [hier stond een naar woord] vak:) :) :) :) :)P:) :) :) :) :) :) :)

  .|.

 • Smikkelkaas:

  Klopt helemaal, alleen denk ik dat Nederlands OOK nutteloos is want je hoeft toch niet al die onzin van ‘Wat is het bijvoeglijk naamwoord?’ te weten? Waar hebben we dat voor nodig? Dat hebben we helemaal niet nodig!!

 • MUFASA:

  DIT ARTIKEL BESTAAT BIJNA 10 JAAR OMG HELLO FROM THE FUTURE

 • koppel wiskunden:

  sommige mensen houden van wiskunde. zoals ik. ik vind dt dit heel handig kan zijn bv: bij de kassa van de supermarkt!! voor zulke kleine dingetjes gebruik je dus al wiskunde!! daarom vind ik het helemaal niet nutteloos maar juist het tegenovergestelde. ik denk dat jullie allenmaal er toch wat aan hebben gehad ook al is het niet leuk!!, ik vind het ook altijd niet even leuk maar het is dan nog steeds handig…..

 • Iemand met wiskunde:

  Oke ik snap dat je het voor veel dingen moet gebruiken als internet, computers, mobieltjes, radio’s enz. enz, maar wat als je later gewoon een advocaat, sporter of een soldaat in het leger wilt worden? En zo zijn er nog talloze beroepen te bedenken waarin je 95% van de wiskunde die je leert nooit gaat gebruiken. Daarom ben ik tegen verplichte wiskunde. Als je namelijk zeker weet dat je het later weinig gaat gebruiken, vindt ik dat je zelf moet kunnen kiezen of je wiskunde wilt. Ook op VWO. Oh, en we hebben ook rekenen op school. Dus nee, wiskunde hebben we niet meer nodig om te kunnen rekenen. En logisch nadenken leer je bij genoeg andere vakken… Verder is misschien een ‘basisjaar’ wel handig, maar stel ons alsjeblieft niet verplicht om wiskunde te hebben.

 • zomaariemand:

  serieus: man die wiskunde bedacht. jullie zijn echt dom. het is stukje bij beetje bij elkaar gekomen en gebruikt om een berekening of gewoon iets dat je niet zonder berekiningen kan uitrekennen berekend. get it. bouw jij maar zonder metingen een stabiel huis of vind kleding zonder rare kanten of twee verschillende lengtes en breedtes brokspijpen, ja ik weet dat sommige dingen overbodig zijn maar ga nou niet zeggen dat je zo dom bent en zeggen dat het nutteloos is. ook niet met cijfer dislectie

 • John:

  WIDM

 • wiskunde hater:

  deze jongen of meisje, wie het ook verzonnen heeft. k hou van je!

 • Wiskunde student:

  Kansloze column, iemand baalt ervan dat slechte cijfers haalt op school. Maar terug naar de oertijd want holbewoners konden ook prima zonder wiskunde.

 • J:

  P.S.: hoe was je van plan een tijdmachine te maken zonder wiskundige kennis ? :P

 • J:

  In bijna alles om ons heen zit wiskunde. Computers en mobiele telefoons zouden zonder wiskundige kennis niet gemaakt kunnen worden. En als je later iets economisch/technisch gaat studeren, heb zeker heel veel wiskunde kennis nodig. Bij wiskunde leer je trouwens niet alleen dingen die je later per sé elke dag zult gaan gebruiken, maar je leert ook gewoon logisch nadenken en je denkstappen netjes opschrijven. Iets waar je op veel andere manieren echt wel iets aan zult hebben !

 • Eva:

  KUTWISKUNDE!! iK haat het, ik ben nu twee sec. aan mijn huiswerk ervan mee bezig en ben het al helemaal zat. (dat twee seconden houd in: het dichtgeklapt op mijn bureau hebben liggen en er woedend naar staren.) P.S Ik reis met je mee in die tijdmachine, ik vermoord die gast persoonlijk!

 • Floris:

  Wiskunde is op Nederlands (wat velen hier ook zinloos vinden ;-)) en Engels na het vak dat ik het meest gebruik buiten school! Waar zou ik zijn als ik geen vergelijkingen kon oplossen? Wat voor een leven zou ik hebben zonder kansrekening? Hoe weet ik zeker dat ik de kortste weg neem zonder driehoeksongelijkheid? En zo kan ik nog wel even doorgaan, verder kun je zonder wiskunde ook geen economie, natuurkunde en scheikunde! Maar verder veel plezier als jager/verzamelaar!

 • Some Random dude:

  Economie: Omdat je anders in de knel komt met je salaris, belastingen, uitkeringen en dat soort onzin

  Gelukkig heb je geen wiskunde nodig om na te gaan hoeveel belasting je moet betalen, hoeveel uitkering je krijgt, hoeveel je misschien te weinig betaald krijgt.. nee wiskunde is echt helemaal nergens goed voor… :roll:

 • Verontruste wiskundeleraar:

  Misschien weet de schrijver van dit artikel het nog niet, maar zonder wiskunde had hij dit artikel niet digitaal kunnen publiceren. Verder zou het huis waar hij zich in bevindt instorten zonder wiskunde en zou zijn telefoon niet werken. Overigens zijn er nog vele andere mooie toepassingen te bedenken van wiskunde. Ik stel dan ook voor dat de schrijver van dit artikel voortaan zijn frustraties omtrent onvoldoendes voor dit vak voor zich houdt en huilend op zijn kamer verwerkt.

 • gjdsvf:

  Ja soory hoor ik vind het wel een goed verhaal van u/je.
  Maar ik zit nog in groep 7 op de basisschool Het fluitschip.Maar ik zit ook in wiskunde ik ben 11jaar.
  Ik vind wiskunde best leuk om te leren en jullie kinderen die niks van wiskunde snappen moeten gwn jullie grote monden houden man alles is bijna van wiskunde.Zelfs huizen bouwen gaat met wiskunde dus hou jullie commentaar tog voor jullie man als je het nou gwn nie snap sssst mond dicht.

  Nou dits is mijn commentaar op wiskunde

 • Derk-Jan:

  Ik moet wel heel erg lachen om een anti-spam rekensom onderaan een collumn tegen wiskunde! Ik zal een van de eerste zijn die het ‘voor’ wiskunde opneemt maar even die twee roze cijfertjes hier naast mijn zijn al het voorbeeld waarom we het nodig hebben.

  Trouwens, dankzij wiskunde en natuurkunde hebben we een raket kunnen bouwen en in de ruimte hebben we de eerste rekenmachine gemaakt en daardoor hoef jij nu een stuk minder aan wiskunde te doen!

  En even een beetje ‘back down’ :roll: – Ook in de vakken Economie en aardrijkskunde vind je wiskunde. Niet zo negatief over iets waar we zoveel aan te danken hebben.

  Hahaha, oke nu schudden jullie je hoofd – DankUvoorHet lezen :P

 • anoniempje.:

  Ik snap ook niet waar je wiskunde voor nodig hebt.
  Maar ik snap ook niet dat sommige mensen het zo moeilijk vinden? ik sta nu een 9 op mijn rapport en ik hoef er niks voor te doen, nooit leren of huiswerk maken ofzo. maar de mensen die het niet snappen ; veel succes ermee, maar ik zou geen bijles nemen, DIKSAAI. :neutral:

 • Merel:

  dit stuk is ECHT GEWELDIG… ik heb dit jaar echt hele goede cijfers voor wiskunde gehaald :roll:… een 4.4 is tot nu toe de hoogste…

  xxx merel

 • MusicDude:

  Tuurlijk wiskunde heeft gelijd tot allemaal geweldige dingen. Dingen zoals medicijnen, structuur in je leven
  en saaiheid omdat je elke dag heltzelfde doet.

  je kan niet zeggen dat wiskunde niet mooi is. je kan daarentegen wel zeggen dat het totale onzin is dat mensen zoals ik ,die wiskunde egt NIET begrijpen, NIET kunnen en later ook volstrekt NIET gaat gebruiken,
  deze onlogische structuurloze onzin moet leren.

  ik heb een talenknobbel en ben goed in muziek, maar als ik de wiskundeles inloop en naar de kale witte muren kijk waar geen posters hangen omdat die dan weer je concentratie die ik tog niet heb tijdens wiskunde aflijd.
  krijg ik al gauw een terugval. wiskundeleraren en wiskundigen zijn als Revo’s. ze accepteren niets maar dan ook niets dan hun eigen mening. en als je met ze in discussie gaat krijg je al gauw laffe antwoorden als. tja je begrijpt het gewoon niet, of , Ja STRAKS. ja wat is er dan met dat beruchte straks dan ? voor de salaris strookjes hebben we tegenwoordig rekenmachines (thankyou nerds) en als je gewoon sociaal met elkaar omgaat (wat Wiskundigen dus NIET doen) komt het allemaal wel goed.

 • Knuppel:

  Mijn vorige wiskunde leraar zei altijd, dat je later als je gaat studeren, en je woont op je eigen. dat je dan niks aan wiskunde hebt, het is gewoon een stuk kennis, dat je moet kenne, maarja, das makkelijker gezegt dn gedaan.. :roll:

 • Leo:

  Wiskunde is leuk! Ik ben er superfan van, ik heb zelfs PI in mijn kamer hangen (op een poster.)

  Eenwiskundefan.

 • Anoniem:

  Wiskunde is inderdaad stom :lol: :lol: :lol:
  ik heb een rep :shock:

  morgen :mad:

  :cry: :cry: :cry: :cry: :cry:

  Wish me luck! ;-) (kijk engels is handig!)

 • Liesbeth:

  Ik zou het geweldig vindenals een jongen zoiets tegen mij zei? Ik ben direct verkocht!!

 • Dr. A. Lenstra:

  Klopt Jol, maar dat willen deze mensen niet, toch?

 • Dikke Nerd:

  Wel geniaal dat als je een reply wil geven op ik-haat-wiskunde monoloog je eerst een anti-spam rekensom moet oplossen. :grin: volgens mij is wiskunde alleen daar goed voor

 • Inge:

  wiskunde is moeilijk
  ik snap t niet en heb vandaag weer onvoldoende gehaald. morge hebben we pw dus moet nu ff hard gaan leren :shock: kortom: WISKUNDE SUCKS

 • Natasja:

  Moet je wel weten hoe je die rekenmachine gebruikt.
  En laat je dat nou nét bij wiskunde leren :!:

 • Jessica:

  Tsja, rekenen hebben we op de basisschool al geleerd..
  Ik snap ook niet waarom je al die moeilijke dingen in je kop moet stampen…
  Dan gebruik je toch gewoon een rekenmachine?
  Halloooow,, MODERNE TIJD mensen.. :shock:
  Njaa, succes met wiskunde verder :cool:
  xxx Jessica :roll:

 • Tinkerbell:

  ik heb een heel groot probleem: onze mentor is onze wiskunde leraar!!!! :sad: :mad: :evil: :???:

 • wilco (estyle):

  zonder wiskunde was de rekenmachine niet uitgevonden!

 • shopaholic:

  je hebt wiskunde wel nodig anders kan je niet shoppen XD :lol: :lol: :lol: :lol:

 • iemand:

  Ik vind dat je gewoon wiskunde moet snappen door beter te kunnen rekenen en nadenken. als je dat niet kan kan je bijvoorbeeld geen accountant of sulke opleidingen volgen. wiskunde is kortom heel belangerijk.. en iedereen kan het als je moeite doet niet seuren als je het niet leuk vindt hoef je het ook niet af te kraken. en dat als je wiskunde leuk vind je vreemd bent klopt ook niet helemaal volgens mij .. ben jij een beetje achterlijk en heb jij vmbo-b nayya succes nog in nuttelose dinge te schrijven STUpiddddd .. verwende nederlandertjes .. [redactie: Beste Iemand, hopelijk is je rekenkunst beter dan je schrijfkunst. Als je dan toch tijd over hebt…. schrijfcursusje Nederlands misschien?]

 • iemand:

  jullie zeuren dood dombo’s ..

 • Roosje:

  Stel, je bent een zeer artistiek en creatief persoon, je bent goed in talen, en je houdt van schilderen en ontwerpen. Later wil je dan ook het liefst een creatieve opleiding doen. Je gaat gewoon elke dag naar school en je hebt niet veel moeite met je huiswerk. Behalve dan met wiskunde, elke wiskundeles is voor jou een hel en je begrijpt er helemaal niets van, voor elke toets haal je met veel leren en oefenen nog net een voldoende, bovendien neemt het erg veel tijd in beslag, tijd die je ook zou kunnen gebruiken om meer aandacht te besteden aan je eigen passies en interesses.
  Stel dat je wiskunde nou iniedergeval in je eindexamenjaar nou eens zou kunnen laten vallen. Dan heb je genoeg basiskennis die je misschien ooit nog nodig zou kunnen hebben, maar zit je in je laatste en drukste jaar niet met dat energie- en tijd verslindende en daardoor onnuttige wiskunde, en kan je des te meer tijd besteden aan de vakken waarvoor je positief gekozen hebt, en die je leiden naar je toekomst.
  WISKUNDE MOET AFGESCHAFT WORDEN :mrgreen:

 • Anoniempje:

  Inderdaad warom is er wiskunde het is zooo SAAI maar ik kan het wel goed ! behalve die saaie vraagstukken !!!!!! :?: :!: :mrgreen: :grin: :smile:

 • raad eens:

  wiskunde is niet zo moelijk
  :roll: :smile: :grin: :sad: :eek: :shock: :???: :lol: :mad: :razz: :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: ;-) :!: :?: :idea: :arrow: :neutral: :mrgreen: :oops: :smile: :grin: :sad: :eek: :shock: :???: :cool: :lol: :mad: :razz: :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: ;-) :!: :?: :idea: :arrow: :neutral: :mrgreen:

 • Jol:

  zonder wiskunde: héérlijk!!!
  Geen bankrekeningen meer, geen winkels, geen GSM, geen computers, geen TV, geen huizen en geen bruggen; geen anti-spanrekensommen, geen getallen en cijfers is back to basic. Terug naar de natuur. Heerlijk toch.

 • What do you know about math?:

  http://www.youtube.com/watch?v=Ooa8nHKPZ5k

 • Geertje:

  Helemaal mee eens
  :grin:

 • BTW(bon6t tgen wiskunde):

  wij zijn het helemaal me jou eens
  wiskunde is zinloos en onbegrijpelijk
  :!: :!:
  wij hebben de man gevonden wie wiskunde bedacht en als we even een tijdmachine hebben zullen we die knaap even wat vertellen :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!:

 • nienke:

  Najah …
  Kan ik er wat aan doen dat iedereen met zijn reken machine loopt te bellen :shock:

 • WdeB:

  wrm hebben we nou wisskunde :???: ze hebben tog een rekenechien uitgevonden :roll:

 • Demon Daan:

  ik bedoel leuktste :oops:

 • Elise:

  Ik heb geen zin om dat hele verhaal te lezen maar je moet wel goed kunnen rekenen, als je later een baan wilt :razz: én het is ’t leukste vak :smile:

 • Evelien:

  Ja ik snap ok niet wat ik er an heb en dan is t ok nog is zo moeilijk :evil:

 • N::

  Ga maar eens naar de winkel zonder dat je kan rekenen , dat gaat dus niet ;-)
  En wiskunde is makkelijk

 • Steef:

  WEG MET WISKUNDE!!!! :mrgreen: :twisted:

 • Bàdeeeeend :P:

  Je kan wiskunde wel oefenen, maar als je het niet snapt heeft dat echt geen zin hoor. Ik zie het nut er niet van in. Voor mensen die wiskunde nodig hebben voor hun toekomst, ok, maar zadel de rest er dan niet mee op! Dat je er iets logischer van leert nadenken kan ik niet ontkennen, maar wiskunde lijkt wel zo’n beetje het belangrijkste vak te zijn. WAAROM?!?!?! Wie heeft dat ooit kunnen laten gebeuren?!?! :shock: Er zijn zoveel dingen waar je logischer van leert nadenken. Wiskunde is alleen maar overbodig en verwarrend. Het is een marteling voor het menselijk brein (voor degenen zónder wiskundeknobbel). Laten we het afschaffen!!! :mrgreen:

 • Wizzkid:

  Och och, wat een problemen allemaal. Deze personen hebben blijkbaar ook moeite met de nederlandse taal, aangezien er in elk stukje tekst, behalve die van vriend Ilja, wel een of meerdere stijl en grammatica fouten zitten.
  Wiskunde is het enige vak, samen met LO, waarvoor je niet hoeft te leren. Je moet alleen maar meedoen, oefenen en het daardoor snappen; simpel toch?

 • poep.com:

  Waar slaat dit shit collumpiej ofzo op? leven E=MC2!!!!

 • morrie:

  Meneer opdam ziet u nu wel. :lol:geschiedenis is veel leuker ;-)

 • Lisaaaa :D:

  DUH !? als je kaartenverkoper wordt ZONDER kassa?? dan ben je de pieneutttttttttttt er zijn er nog meer maar ik ga geen bladzijde vol schrijven ajuus

 • Nicole:

  En je vind mij maandag naast Lotte, want ik weet nu al niet meer hoe je een relatieve frequentie uitrekent..

 • anna:

  Haha, nou Lot, ik wens je nu al heel veel sterkte. :razz: (:idea:Neem ook wat kauwgom mee, leraren drinken \’s ochtends vaak koffie en da\’s niet zo prettig als je vooraan zit… ;-))

 • Melissa:

  Geweldig Lotte, één en al herkenning! Ilja, ik denk dat je mij ook maandag helemaal vooraan zult zien want
  1: Ik snap wiskunde niet
  2: Ik zie het nut van wiskunde niet
  3: Al die cijfertjes en tekentjes gaan binnen een paar minuten al voor mijn ogen dansen
  4: Als ik het wiskundeboek doorblader lijkt het net of ik naar het script van een op hol geslagen computer/robot zit te kijken
  5: Ik heb altijd ruzie met mijn GRM

 • Lotte:

  Geweldig idee Ilja, je vindt me maandag vooraan!

 • JANTJEE:

  DUIDELYK TOCH!! WISKUNDE SUCKS

  Kijk dat leren we nou van engels,, wiskunde zuigt :roll:

  wiskunde,, schrappen dat vak!!!

 • yvonneb1C:

  wrum heb je wiskunde nodig ??? want ik snap er geen reed van geef ff dat antwoorden boek lekker makkelijk

 • Nathalie:

  Logica, Wiskunde schijnt logisch te zijn……….
  Ik betwijl het

 • dingetje:

  wat heb ik aan het tekenen van een vierkant of cirkel?

 • N::

  Makkelijk tog wiskunde gewoon logies nadenken ;-)

 • benjamin:

  perfect, gelijk laten lezen aan de wiskunde leraren. Dan binden ze wel in. :mrgreen:

 • Ilja Cornelisz:

  :idea: Voorstel: Om je uit deze vervelende vicieuze cirkel te halen zit jij vanaf maandag het eerste uur helemaal vooraan en ga ik een uur lang (langzaam) tegen je praten om alles wat je moet én uiteraard WILT weten van wiskunde uit te leggen.. Ik zal proberen exponentieel groeiende pinguinpopulaties te vermijden, daar ik merk dat hieromtrent wat frustratie bestaan. Aangezien we waarschijnlijk (gezien het lage tempo van spreken én de grote hoeveelheid boeiende zaken die wiskunde te bieden heeft) wat in tijdnood zullen geraken stel ik dan ook voor om maandagmiddag het 7e, 8e én 9e uur vrolijk verder te gaan waar we gebleven waren. Dit proces handhaven we, totdat er een cirkel ontstaat die ipv vicieus VIRTUEEL van aard zal zijn! Ik heb NU AL ZIN IN BLOK 4! Jij ook neem ik aan?! :razz:

 • Cindy:

  Ik ben het helemaal met je eens :mrgreen:.

 • sietske:

  yeah

scroll naar beneden voor meer reacties!

meest verse artikelen:

interview speler Cabaret 2017
1000 euro voor Serious Request
Lichtjesavond in Enkhuizen
Paarse Vrijdag 2016
Brugklaskamp 2016: B1A,B,C,E,M,L
toetsweek: 10 raarste weetjes over stress en leren
doe mee aan “The RSG4KiKa Marathon Hour”!
RSG’ers op het podium bij Jazz Festival
Daan Appelman tweede van Nederland bij BMAA
Nieuwjaarsbal: de foto’s